Word of Mouth Marketing

Monday, June 11, 2007

Fikir Virüsleri Ürününüzü Tanıtır

''Daha önceden bahsettiğim kitaplarla (Crossing the Chasm, The Tipping Point ve
Unleashing the Ideavirus) ilgili tek sorun çoğu pazarlamacının bu kitapların anlattığı şeyi tamamen yanlış anlamasıdır.

Bu kitapları okuyan pazarlamacılar sıklıkla, bu düşüncelerin her zaman işe yarayacak sihirli birer değnek oldukları ve fikirlerin organik, otomatik ve doğal olduğu sonucuna varır. Bir fikir önce fikir virüsü olur. Sonra kanyonu aşar. Sivrilir. Bütün tüketiciler sanki işinize koşturuyor gibidirler, fikrinizi birinden öbürüne yaymaya çalışmaktadırlar, şimdi arkanıza yaslanıp başarının gelmesini bekleyebilirsiniz.

Bunlar olurken, Procter&Gamble'daki, Nike'daki ve Colgate-Palmolive'deki zavallılar reklama yılda 4 milyar dolar harcamaya devam ederler.

Tahmin edin? Her iki grup da yanılıyor. Fikir virüsleri genellikle şansın bir sonucu olsa da, ürün başarı hikayelerinin büyük çoğunluğu daha ilk günden başarılı olacak şekilde geliştirilmiş ürünlerle doludur.

Artık TV sonrası dünyada pazarlama, ürününüzü tasarladıktan ve ürettikten sonra, onu çarpıcı, ilginç, eğlenceli veya özel hale getirmeye çalışmak değil, en baştan virüs değeri taşıyacak şekilde tasarlamaktır. Ürünleri; kanyonu aşmayı, uyanık tüketicileri güvenle sarabilmeyi hedefleyerek geliştirmek, bu yolu kullanmamaya nazaran, başarılı olmaya daha yakın bir yoldur. Konuşulmaya değer ürünler, konuşulacak ürünlerdir.

Görsel ve yazılı reklamlara devamlı olarak, harcanan onca para ve onca çalışmanın sonucu artık sürekli artan ürün revizyonu masrafları ve ürün başarısızlıklarına yol açıyor. Pazarlama artık, eskiden olduğundan daha çok parave zaman tüketmektir. Burada artık, parayı hemen geliştirme sırasında harcıyorsunuz''

Kaynak :Seth Godin / Morinek

Labels: ,

1 Comments:

  • Konuyla ilgili

    Fikir Virüsünü Özümsemek diye bir yazım olmuştu.

    Yararlı olabilir diye paylaşmak istedim.

    Tabii ki sihirli bir değnek değil "fikir virüsü". Çünkü hangi fikrin ne kadar viral olacağı, fikrin içeriği, o anki ortam, fikrin yayılacağı medyanın psikografisi / demografisi vb. gibi onlarca etkene bağlı.

    Sevgiler.

    By Blogger Volkan Ozcelik, at 1:44 AM  

Post a Comment

<< Home


 

View My Stats