Word of Mouth Marketing

Thursday, May 17, 2007

İnsanlar Kendilerini Koruma İçgüdüsü İle Hareket Eder

Tuba Üstünerin Ropörtajından seçtiklerim ve yorumlarım :
'Coleman’ın verdiği örneği kullanalım. “Elmas alacaksanız, nasıl bir çarşıdan almak istersiniz? Tüm satıcıların birbiri ile akraba olduğu bir çarşıdan mı yoksa kimsenin birbirini tanımadığı bir çarşıdan mı? Birincisini tercih ederiz değil mi? Neden? Çünkü eğer kuzenlerden bir tanesi bize kötü elmas satarsa öbürleri tüm ailenin imajı zedelenir diye ona bir takım yaptırımlarda bulunurlar. Bunu bildiği için de her kuzen ayağını denk alır.”Herkesin birbirini tanıdığı networklerde birinin birisini kandırması çok zordur. Çünkü hemen yüzleştirme imkanı vardır'


nedenwom.blogspot.com : İnsanlar kendilerini koruma içgüdüleri ile hareket ediyorlar. Sanıyorlarki tanıdık olunca kazıklanma riski düşük , gel gör ki bu düşünce koca bir yalan. Hele de Türkiyede . Burası adeta akrabaları ve tanıdıkları tarafından dolandırılan , aldatılan, , kazıklananların merkezi . Ama tüketiciler bu yalana inanıyor ve bu yönde hareket ediyor , yapacak bişiy yok. Norveçte % 65 olan insanların birbirine uydukları güven seviyesi türkiyede % 6,5 . Buda otomatikman bizi korkak davranmaya ve tanımadıklarımızın söylediklerine güvenmemeye , tanıdıklarımızın söylediklerine inanmaya , onlarla iş yapmaya sürüklüyor. Bu nedenle reklamlara da satış temsilcilerine de size de inanmıyorlar ..Dostlarına yada kanaat önderi dediğimiz kişilere bakıyor onlara göre hareket ediyorlar . Yada ürünün başkaları tarafından yoğun şekilde kullanılıp kullanılmadığına bakıyor , popüler ürünlere yöneliyorlar ( Nokia 3310* 6600 , Renault-Tofaç araçlar ; Beylikdüzü , Bahçeşehir , Ümraniye , gibi semtlerdeki konutlar )

Ben deliler gibi size demiyor muyum , 'Sizin firmanız bir çatı olmalı, bu çatı altında insanlar birbirleri ile iletişim kurmalı , üyelikler oluşturmalısınız , mevcut müşterilerinizi ve potansiyel müşterilerle biraraya getirmeli , onları birbirleriyle kaynaştırmalı, aktiviteler ,geceler , partiler , yarışmalar , eğlenceler ,galalar tertiplemelisiniz diye. Artık değer bu şekilde yaratılıyor. İnsanlar sizin topluluğunuzun bir parçası olmak için sizi tercih ediyor .Oraya üye diğer insanlarla tanışma olanağı sunuyorsunuz çünkü onlara eğer siz bir topluluğa sahip değilseniz tercih edilme şansınız azalıyor.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


 

View My Stats